Tabla informatie op deze website

Dit deel van mijn website, dat over tabla gaat, zal voorlopig in het Nederlands zijn. Dit omdat de informatie uit mijn uitgebreide scriptie over tabla komt, die ik voor mijn eindexamen van het Rotterdams Conservatorium geschreven heb.

Noord-Indiase Muziek is een zeer bijzondere muziekvorm waarvan de tabla de ritmische aspecten vertegenwoordigt. Ondanks het feit dat het percussiesysteem van India uitgegroeid is tot één van de grootste en meest uitgebreide drumsystemen ter wereld, is er in het algemeen in het westen nog steeds weinig over bekend. Deze scriptie is een uitgebreide algemene cursus, gericht op de beginnende en de gevorderde tablaleerling, met als doelstelling om een idee te geven van de vele aspecten van begeleidings- en solospel in de verschillende genres.

De theorie is zeer uitgebreid. Er worden heel veel aspecten van de tablawereld behandeld: geschiedenis, het ritmische systeem, begeleidingsaspecten, opzet van de tablasolo, de improvisatieconcepten van de Indiase muziek enz. Mijn idee is een bron van informatie te verstrekken voor zowel de beginnende als de toekomstige tablaspeler. Links naar alle onderdelen zijn in een keer te vinden via de drop-down menu "Tabla" hier boven

Mijn advies is om de Woordenlijst uit te printen en bij de hand te hebben om de vele verschillen-de Hindi en Urdu namen en woorden te kunnen begrijpen. Er staan soms ook cijfers achter sommige zinnen, kijk bij de Notes om de informatiebron te vinden.

> next page          


Chatur Lal