Introductie tabla
"The arising, enduring and disappearance of the three worlds comes from rhythm (tala). From the worm onwards, all animals move by rhythm. All works in the world depend on rhythm. It is by rhythm that the sun and the planets move." (Quoted in Ragakalpa-druma, Calcutta 1842 [1] )
De tabla wordt met beide handen gespeeld, waarvan de linkerdrum, de bayan of duggi de melodische basgeluiden geeft. Deze is gemaakt van koper of soms van klei en bespannen met een geitenvel. De rechterdrum, de dayan met de karakteristieke hoogresonerende klanken, is ook met een geitenvel bespannen maar is van hout gemaakt.
Zeer bijzonder aan de Tabla en absoluut uniek in de wereld is de "zwarte stip", of in het hindi , de shyahi , een mengsel van zeer fijn ijzerstof, gemengd met deeg of rijst en een paar andere ingrediënten tot een soort kneedbare pasta. Zeer langzaam, laag voor laag (soms 20 à 30 in totaal) wordt dit met een steen op het vel ingewreven tot de boventonen duidelijk en zuiver zijn. Dit proces neemt vaak de hele dag in beslag. Vaak zien we "zwarte stippen" op trommels overal ter wereld, maar ze zijn hoofdzakelijk voor het afdempen van ongewenste hogere tonen of voor het stemmen van de lagere noten, zoals bij de bayan. Maar in het geval van de dayan, is de shyahi zodanig ontwikkeld dat deze een rijke variatie aan boventonen kan produceren, waardoor een zeer variabele klankmogelijkheid bestaat. De combinatie van linker- en rechterhandklanken, samen of apart gespeeld, geeft de tabla en sommige andere Noord-Indiase percussie-instrumenten zo'n veelheid aan subtiele klanken.
Sinds de opkomst van de moderne klassieke stijl, de khayal, ongeveer 230 jaar geleden, is de Tabla de meest populaire trommel van Noord-India geworden. De tabla is afkomstig van de pakhawaj, de officiële begeleider bij de middeleeuwse muzikale dhrupad stijl. Sommige geleerden beweren dat de tabla misschien afkomstig is van de keteltrommen, de naggara, van de Moghul-hoven, of van de vroegere Indiase folk trommels, de dukkar, die ook veel op de tablas lijken.[2]. Variaties van de naam "tabla" zijn in de gehele wereld te vinden: in Afrika, Zuid-Rusland en China tot Zuid-Amerika. De Arabisch term "tabl" betekent trommel in het algemeen, en al deze termen worden niet altijd toegepast op dezelfde soort trommel. [3]. Verticaal kegelvormige drums komen voor in de beeldende kunst van de 6e en de 7e eeuw [4]. Zeker is, dat de tabla enorme veranderingen heeft meegemaakt, en zijn huidige vorm is niet meer dan 70 tot 100 jaar oud.[5].
For more historical information in English, please see this link to Digitabla.com Digitabla: Tabla tradition and history
